Do pora dorzucam tani owoc. W 5 minut mam gotową sałatkę, która zachwyca smakiem

Dodano:
Sałatka z pora i jabłka Źródło: Shutterstock / Joanna 12
Por to idealna baza wielu pysznych i zdrowych sałatek do obiadu i nie tylko. Zapraszam po przepis na sałatkę z pora i jabłka, która nie wymaga wiele pracy, a zachwyca smakiem.

Sałatka z pora i jabłka to jedna z najprostszych sałatek. Nie wymaga krojenia wielu składników i doskonale komponuje się m.in. ze smażonymi, pieczonymi oraz duszonymi mięsami. Polecam ten prosty przepis na ekspresowy dodatek pełen witamin i wartości odżywczych.

Co zrobić, żeby por nie wywoływał dolegliwości gastrycznych?

Por to pyszne i zdrowe warzywo, które nie wymaga obróbki termicznej. Przed pokrojeniem wystarczy oczyścić pora z wierzchnich liści, umyć i osuszyć. Niestety, nie każdy może jeść surowego pora, bo czasami warzywo to wywołuje dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego. W takiej sytuacji można pokrojonego pora sparzyć na sitku wrzącą wodą, zblanszować (wrzucić na gotującą się wodę i po 1-2 minutach gotowania odcedzić) lub posolić i odcisnąć z płynu.

Sposobem na problemy gastryczne, które może wywoływać por, jest również dodanie do sałatki ułatwiających trawienie ziół np. majeranku, oregano, tymianku i rozmarynu.

Jak zrobić sałatkę z pora i jabłka?

Do sałatki kroję białą i jasnozieloną część pora. Ciemnozielone liście polecam wykorzystać podczas gotowania rosołu lub bulionu. Do sałatki nadają się zarówno słodkie, jak i kwaskowate jabłka. Najlepiej, żeby miały dość twardy miąższ, który nie rozpada się podczas ścierania na tarce. Idealnie sprawdzą się jabłka odmiany np. Szara Reneta, Champion lub Red Dalicious.

Smak pora i jabłka wzbogacam lekkim sosem z jogurtu naturalnego oraz śmietany. Jeżeli lubisz bardziej wyraziste w smaku, gęste sosy, to możesz zastąpić śmietanę ulubionym majonezem.

Przepis: Sałatka z pora i jabłka

Patent na ekspresowy i pyszny dodatek do obiadu, który łatwo przemienisz w samodzielną przekąskę.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
5 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
68 w każdej porcji

Składniki

  • 1 średniej wielkości por
  • 2 duże jabłka
  • sól i pieprz

Na sos:

  • 4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka gęstej śmietany 18%

Do dekoracji:

  • natka pietruszki

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie składnikówPora oczyść, wypłucz, osusz i pokrój w cienkie półplasterki. Jabłko umyj, obierz (opcjonalnie) i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Natkę pietruszki umyj, osusz i oddziel listki od łodyżek.
  2. Przygotowanie sosuW niewielkiej miseczce wymieszaj jogurt ze śmietaną.
  3. MieszanieWszystkie składniki sałatki umieść w misce i wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.

Sałatkę z pora i jabłka podaję lekko schłodzoną. Przed podaniem dekoruję jej wierzch natką pietruszki.

Porada: opcjonalne dodatki do sałatki z powyższego przepisu to np. starta na tarce marchewka, kukurydza konserowa, ananas (świeży lub z puszki), rodzynki, suszona żurawina oraz ugotowane na twardo i pokrojone w grubą kostkę jajka. Do sałatki z porem możesz też dodać smażonego, pieczonego lub gotowanego kurczaka – zyskasz wówczas pyszną, pełnowartościową przekąskę, która świetnie smakuje podawana na świeżym pieczywie oraz grzankach.

Do jakich dań pasuje sałatka z pora i jabłka?

Sałatka z pora i jabłka to samodzielna przekąska oraz dodatek do obiadu, który świetnie komponuje się ze smakiem m.in.:

  • kotletów schabowych oraz drobiowych, kotletów mielonych, pulpetów, a także pieczonych i duszonych mięs,
  • smażonej i pieczonej ryby,
  • sadzonych jajek oraz kotletów z jajek,
  • jarskich zamienników tradycyjnych dań kuchni polskiej np. kotletów sojowych, kotletów z ciecierzycy i kotletów z ziemniaków.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...